Bir İpte İki Cambaz

Sevgili Annerehberi Okuyucuları Merhaba;

Biri çocuk diğeri müzik aynı ipte dans eden iki cambaz gibi değiller mi?

Çocuk dediğimiz yerinde duramayan, enerjik, hareketli; müzik dediğimiz yerinde durdurmayan, enerji veren. İşte bu ikili bir ipte dans eden müthiş ikili.

Çocuk gelişimi sürecinde okul öncesi dönemi destekleyen önemli kaynaklardan birisi sanattır. Sanat birçok alt daldan oluşmaktadır ve müzik bunlardan biridir.

“Müziğin çocuk gelişimine etkileri nedir?”. “Çocuklarımızı müzikle nasıl tanıştırmalıyız?” bu konularda sizlere fikir olacak bazı bilgiler paylaşmak istedim.

Öncelikle müzik, “nasıl bir etki yaratıyor da çocuk gelişimine katkı sağlıyor” kısmına bakalım. Müzik, erken yaşlarda bireyler ile tanıştırıldığında o bireylerin bilişsel ve dil, zihinsel gelişim ve yaratıcılık, duygusal ve sosyal gelişim, bedensel ve psiko-motor gelişim gibi tüm gelişim alanlarını destekleyici etkiler yaratıyor. Küçük yaşlarda müzik eğitimi ile desteklenen çocukların ruhsal ve bedensel yönden daha sağlıklı bir gelişim sergiledikleri yapılan araştırmalarla da destekleniyor.

Bu nasıl oluyor?

Müzik eğitimi ile erken yaşta tanışan çocuklarda beynin iki lobu da daha fazla çalışıyor. Ve böylece beynin bellek, motor kontrol, dil kullanımı, farkındalık, problem çözme becerileri, matematik ve en önemlisi yaratıcılık konusunda müzikle tanışmayan çocuklara göre daha fazla gelişim gösterdiği tespit ediliyor.  

Müzik dinletmeye bebeklerimiz anne karnında iken başlanabilir. Ve sağlıklı bebekler doğdukları zaman işitme becerisine sahip olacaklarından yine müzik dinletilebilir. Fakat bu dönemde verdikleri tepkiler refleks hareketleridir. Bu yüzdendir ki daha sakin ve çocuğu sakinleştirici, anne ninnileri tarzında müzik dinletileri seçmek, çocukların yatışmasına ve uyumalarına destek sağlar. Bu dönem daha çok pasif dinleyici olurlar ve sorasında tepki verdikleri aktif döneme geçiş yaparlar. Bu dönemde müzikli, sesli çocuk kitaplarını kullanmak da gelişim süreçleri için önemlidir.  

Müzikle çocuklarımızı tanıştırmak için ebeveynler olarak başka neler yapabiliriz:

  • Günlük yaşamımıza müziği ortak edebiliriz. Seçeceğimiz müziklerin hayatın akış sürecinde yer alması çocuğun müzikle tanışık ve alışık olması için önemlidir. Seçeceğimiz müzik türü klasik müzik olursa alternatif düşünme becerilerinin de gelişmesine katkı sağlayıcı bir adım atılmış olur.
  • Müzik türü fark etmeden iyi müzisyenlerin yaptığı eserleri çocuklarımıza dinletebiliriz. Fazıl Say’ın “Çocuklar İçin” albümü bu anlamda bize rehberlik edebilir.
  • Çocuklarımızla canlı performansların sergilendiği konserleri dinlemeye gidebiliriz. Yaz dönemlerinde açık hava konserlerini kaçırmamak çocukların müzikle tanışmaları konusunda olumlu etkiler yaratacaktır.  
  • Çocuğumuzu bir enstrümanla tanıştırabiliriz. Bu kısımda bir müzik kursundan ya da müzik öğretmeninden destek alarak çocuğumuzun müzik aletlerini tanımasını, ilgisini çekecek bir enstrümanın olup olmadığını gözlemleme ve sevdiği bir enstrüman olursa onunla tanışmasını sağlama önemlidir.

 

Enstrüman çalan çocukların konsantrasyon ve düşünme yeteneklerinin daha gelişmiş olacağını unutmayalım.

 

Enstrüman çalmaya çalışmak ayrıca çocuklarda sebat etmeyi öğrenmeleri ve çalışma disiplini kazanmaları anlamında da olumlu etkiler yaratır.

 

  • Söz ve müziğin birleşerek oluşturduğu şarkılar duyguların ifade edilmesi anlamında önemlidir. Duygu ifadeleri açısından şarkıları dinlemeleri de değerlidir. Yaş grubuna ve çocuk gelişimine uygun olacak şarkılar tercih edilmelidir.
  • Müzik, çocuğu sosyalleştireceğinden farklı insanlar tanımak, insan ilişkilerini yönetebilmek, müzik gruplarına dahil olmak ile grup çalışmalarında gelişebilme anlamında da gelişim sürecine katkı sağlayacaktır.  

Erken yaşta çocuk kitapları ile tanışan çocuklar gibi müzikle tanışan çocuklarda vizyonu geniş, farkındalığı yüksek, empati kurabilen çocuklar olma yolunda ilerleyeceklerinden müzik ile tanışma ve hayatlarında müziğe yer açma önemlidir.

Farklı müzik türlerinde, farklı müzisyenlerin yaptığı iyi eserler ile çocuklarımızı tanıştırmak, müziğin eşliğinde hayatta dans etmek dileğimle.

Sevgilerimle,

Işık SARAÇ

 

 

 

Yazar Hakkında

/images/isik-sarac.jpeg

Işık Saraç

Yazar

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap