Dr. Phil Stutz

 

Amerikalı Aktör Jonah Hill yıllar önce Amerikalı Ünlü Psikiyatrist Dr. Phil Stutz 'a gidiyor. Phil Stutz'un kendine faydalı olan tekniklerini diğer insanlarla paylaşmak ve daha fazla insanın bu düşünce tarzından faydalanmalarını sağlamak amacıyla ünlü psikiyatristle samimi sohbeti gerçekleştiriyor. Ortaya başarılı bir Netflix yapımı çıkmış.

Ana düşüncelerden biri ve benim de en sevdiğim kuşkusuz "hayat enerjisi" başlıklı bölüm. "Ne yapman gerektiğini, kim olduğunu öğrenmenin tek yolu hayat enerjini etkinleştirmek. Zira hayat enerjisi kaybolduğunda sana kılavuzluk edebilecek tek şeydir" diyor Stutz. Hayat enerjisinin 3 kademesi olduğundan bahsediyor.

1- En alt kademe bedeninle ilişkilidir.

2- ikinci katman diğer insanlarla ilişkindir.

3- En üst kademe ise kendinle ilişkindir.

Bedeninle ilişkinde tek yapman gerekenin bedenini daha iyi çalıştırmak olduğunu karşısına bu konuda çıkan en tipik sorunun “egzersiz eksikliği” olduğunu belirtiyor. Diğerleri ise diğeri "beslenme" ve "uyku".

Ruhsal sağlık bakımında insanın kendini daha iyi hissetmesi konusunda bu 3 kademeden hangisinin etkinli olduğundan bahsederken bedenle ilişkinin %85 olduğunu belirtiyor.
Yani bedene iyi bakmanın, sağlıklı beslenmenin kendimizi iyi hissetmemizde ne kadar etkin olduğunu biliyordum da bu kadar yüksek bir oranda olduğunu gerçekten bilmiyordum.

Tabi beni etkileyen diğer önemli konulardan biri de insanın kendiyle olan ilişkisi yani en üst katmanda bilinçaltımızla ilişki kurman gerektiği ve bu ilişkiyi de kurmanın en iyi yöntemlerinden birinin yazmak olduğunu söylemesi yazmayı seven biri olarak bana iyi geldi doğrusu.

“Hayat enerjisinin üç kademesi bunlardır. Kaybolduysan onu çözmeye çalışma onu bırakıp önce hayat enerjine çalış.”

Stutz’un bir tanımı daha var burada bahsetmek istediğim. İnsanların bir “X tarafı” odluğu. Biz “kötü iç ses” de diyebiliriz buna. X tarafı senin yargılayıcı tarafın, antisosyal tarafın, seni değişmekten, gelişmekten alıkoymaya çalışan görünmez bir güç. Yapman gerekeni söylediğinde sana imkansız olduğunu, pes etmeni söyler, kim olduğuna ev ne olduğuna dair çok net sınırlar çizen bir güç.
Evrimini, potansiyelini engellemek isteyen, seni tehlikeye atmamak için konfor alanından çıkmanı istemeyen bir taraf.  Ama gelişimin de konfor alanı dışına çıktığında gerçekleşeceğini düşündüğümüzde bu X tarafı ile kendi içimizde sohbet ederek onu aşmanın yollarını bulmalıyız. X tarafı bizim gelişmemizi sağlayan taraf aslında kurtulmaya çalışmak yerine gerçekliğin 3 ögesini bilmemiz ve kabul etmemiz gerekiyor. ACI, BELİRSİZLİK VE DAİMİ ÇABA. Mutlu olmak istiyorsak süreçten keyif almayı öğrenmemiz gerekiyormuş. Bu üç şeyle baş etme sürecini sevmeyi bilmemiz gerekiyormuş.

Ben bu belgeselden çok şey öğrendim. Kişisel gelişim, psikoloji alanlarında kendini geliştirmeyi seven daha sağlıklı, uzun, mutlu bir yaşam sürme konularını araştıranlara farklı bakış açıları kazandıracak bir Netflix yapımı. Keyifli izlemeler.

 

Kaynak: Dr. Phil Stutz Netflix Belgeseli

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Eğitim Koçu

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap