Evde Kal Ama Birlikte Kal

Evde olduÄŸumuz ÅŸu günlerde, gerek biz yetiÅŸkinler gerekse çocuklarımız fazlasıyla ekrana maruz kalıyoruz. AlışveriÅŸlerimiz internet üzerinden, çocukların canlı dersleri zira öyle. SosyalleÅŸmelerimiz sosyal medyanın dışına çıkamıyor, ne kadar daha sürecek bu süreç bilinmez. ‘Evde Kal’ ama ‘Birlikte Kal’ düÅŸüncesiyle ailecek geçirdiÄŸimiz zamanlar; herkes telefonunu, tabletini alarak bir köÅŸeye çekilmek deÄŸil, birlikte bir ÅŸeyler paylaÅŸarak, öÄŸrenerek geçireceÄŸimiz zamanlar olmalı. Elbette insan bir köÅŸeye çekilip, bireysel zaman da geçirmek istemiyor deÄŸil. Bunu da zaman zaman yapmalı; fakat ruh saÄŸlığımız açısından, ailecek birlikte paylaşımlarımızı daha verimli hale getirmek için birkaç öneride bulunmak istiyorum naçizane.

Öncelikle rutinlerimizden ve düzenimizden taviz vermemek gerekiyor. Erken kalkıp, günü verimli geçirebilmek için çocuklarla beraber ortak bir planlama yapılabilir. Her zaman söylediÄŸimiz; çocuklarla beraber kitap okuma rutini ihmal edilmemeli. Onun dışında, kutu oyunları ailecek yapılabilecek en güzel aktivite. Ekrana bolca maruz kalan çocuklarımız için özellikle dikkat geliÅŸtirme setlerini, hafıza oyunlarını, bulmacalı aktivite kitaplarını, yapabilecek yaÅŸta ise su doku çözmelerini tavsiye ederim. Birbirimize gün içerisinde bilmeceler sormak da çocuklar için çok faydalı.

ÖnerebileceÄŸim bir diÄŸer ÅŸey ise; gizli nesneleri bulma üzerine farklı farklı kaynaklar var, o kaynaklardan edinebilirseniz çocuklar hem çok seviyorlar hem de odaklanmayı güçlendiriyor.

Etkinlikleriniz illa hazır materyaller veya oyunlar olmak zorunda deÄŸil. Mesela çiçek ekin beraber, bakımına ve büyümesine tanık olmak sizlere iyi gelecektir. O günü kendinizce önemli bir gün ilan edin ve ev partileri düzenleyin. Bir gün çıktığınız doÄŸa gezisinde topladığınız kozalakları boyamak da iyi bir fikir olabilir. Zorluk derecesi yüksek büyükçe bir puzzle, ev halkını bir araya toplayacaktır. Evinizi beraberce dekore edin. Çocuklarla mutfaÄŸa girin ve yeni tarifler deneyin. Nasılsa ÅŸu süreçte çat kapı gelecek bir misafir olmayacaktır, bırakın biraz dağılsın ortalık.

Çocuklara da ev iÅŸlerinde yardımcı olmalarına izin verin. Odalarını toplamak, kitaplıklarını düzenlemek dışında; çamaşırları asıp katlamaya, sofrayı kurmaya, toz almaya yardımcı olabilirler. Bizlerin çocukları ev iÅŸlerine dahil etmememiz, tahmin edebiliyorum yardımcı olacaklarına daha çok bize iÅŸ çıkartmalarına sebep olabiliyor. Ama unutmayın; onlar için her ÅŸey bir oyun. Illa ki çocuklarla oyun oynamak için belli bir zaman ayırmak gerekmiyor. Onlar çok daha basit düÅŸünüyorlar. Çorapların çiftlerini bulup katlamak, eÅŸleÅŸtirme oyununun bir yolu. Sofraya tabak, çatal, kaşıkları dizmek; yapboz oyununun bir parçası. ‘Haydi! ÅŸu kumandayı bulun’ demeniz; hazine avından farksız olabilir. Dolaplarını açıp umarsızca dağıtıp kıyafet deÄŸiÅŸtirip durmaları; büyük bir parti onların gözünde. Sonrasında toplamalarını isteyerek ya da beraberce toplamak ÅŸartıyla buna müsaade etmek gerek. Zaten evde olduÄŸumuz ÅŸu süreçte, kısıtlı alanlarını daha da kısıtlamayalım.

Biliyorum pandemi sürecinde hepimiz yorulduk, yıprandık. Ama inanın keyif almayı denerseniz; yorgunluÄŸunuz da yarıya inecektir. Kendinizi kısıtlamayın ve bolca atın kendinizi doÄŸaya :)

 

Yazar Hakkında

/images/secil-karabel-1.png

Seçil Karabel

Yazar

Yazar hakkında

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap