Farklı Olmak Kolay Mıdır?

Farklı olmak, farklılıklarla mücadele etmek, kendini sürekli birilerine kabul ettirmeye çalışmak!

Sizce hayat farklılıkları kabul etmiÅŸ ya da farklı olanları tam anlamıyla içine almış mıdır? Ya da kısa ve öz sormak gerekirse “Farklı olmak kolay mıdır? “

Evet, farklı olmak: bazen +1 inle farklı olmak, bazen fiziki bir uzvunun olmaması ile farklı olmak, bazen düÅŸüncelerin ile ya da dünyaya bakış açınla farklı olmak, bazen saçının ÅŸekli, bazen teninin rengi ile farklı olmak. Nitekim beklenilenin dışında, tek tip olmayan bir görüntü ya da düÅŸünceye sahip olmak.

Peki, farklı olanları seviyor muyuz? Hemen kabul edebiliyor muyuz? Saygı duyabiliyor muyuz? Mesela. Yoksa direk ötekileÅŸtiriyor muyuz?

ÖtekileÅŸtirmek birini farklı olduÄŸu için içine almama, “sen farklısın” diye bağırma ÅŸekli.

Sanırım tüm mesele de burada gizli. Ayrımcılığın, tek tipleÅŸmenin, ya da farklıların dışlandığı bir toplumda bir arpa boyu bile yol alamayacağımızı görüp adımlardan en büyüÄŸünü atıp farklılıkları kabul etmek. Bu durumu önce yetiÅŸkinler sonra da geleceÄŸe ışık olacak çocuklarımıza göstermek gerekir. Bu nokta da biz çocuk edebiyatı yazarlarına da fazlaca iÅŸ düÅŸmektedir. Tersine bir dünya yaratmak için yani hayatın içindeki olumsuz, umutsuz durumları olumluya ve umut dolu durumlara çevirmek, herkesi farklı düÅŸüncelerle yolculuÄŸa çıkarabilecek hikayeler yazmak.  

Farklılıklara saygı konusu da bu konulardan biri olup özellikle erken çocukluk dönemi dediÄŸimiz dönemde çocuk geliÅŸimi açısından verilmesi deÄŸerli konulardan biridir. Çocuk dünyayı keÅŸfe çıkarken ona farklı olanı göstermek ve saygı duymasını saÄŸlayarak, ötekileÅŸtirmeyi uzak tutmak

Bu anlamda çocuk edebiyatında yazılmış ilk akla gelenlerden “Ä°çimizdeki Çocuk, Mucize, Kısa Kulaklı TavÅŸancık, Akkuzu Karakuzu, Farklı Ama Aynı, Köpekler Bale Yapmaz, Gergedanlar Krep Yemez, Dans Etmesini Seven Hipopotam…”gibi birbirinden deÄŸerli birçok eser bulunmaktadır.

Ben sizlere bugün farklılıkları konu alan fakat bunu yaparken ötekileÅŸtirmekten ziyade onu kendilerine benzetmeye çalışan” BEYAZ KAZ ALBÄ°” kitabından bahsetmek istiyorum.

Sevgili Deniz Işık’ın kaleme aldığı, Duygu KocabaÅŸ Atılgan’ın resimlediÄŸi ve MSE yayınlarının bizlerle buluÅŸmasına vesile olduÄŸu hem biz yetiÅŸkinlere hem çocuklara uygun nitelikli çocuk edebiyatı eserlerinden bir tanesi.

Hikâye de yazarımız Beyaz Kaz Albi’ nin teninin renginin farklı olmasını ve bu durumun çevresindekileri hayrete düÅŸürmesini, onu kendilerine benzetmeye çalışan kardeÅŸ kazların yaptığı birbirinden komik denemeleri bazen ÅŸiirsel bazen mizahi unsurlarla anlatmaya çalışıyor. Aslında çocuk felsefesine de uyaran olabilecek nitelikte Beyaz Kaz Albi. Çünkü hikâye de Albino hastası bir kaz “neden? ” sorusunun cevabını arıyor. “Neden?” diyor “Yok mu dünyada benim gibileri?”  Ä°ÅŸte bu sorgulama aslında P4C eÄŸitimcilerinin dilinden düÅŸmeyen o “Neden?” sorusuna cevap aratmayı gerektiriyor ki bu yönüyle de uyaran olabilecek nitelikte bir kitap diyebilirim.

Kahramanımız Albi ‘de sorusuna cevap aramak için kendi içinde bu vesileyle bir yolculuÄŸa çıkıyor. Kendini aramak ve tanımak için… Belki güçlü yönlerini, zayıf yanlarını, zaaflarını, korkularını, kaygılarını, bildiklerini, bilmediklerini, öÄŸrenmesi gerekenleri ya da kendi ten renginde olanları... Kısacası: Ne olduÄŸunu, sınırlarını, diÄŸerlerinin onu nasıl algıladığını.

Sahi bizlerde kendini tanıma yolculuÄŸunda, dünyanın en renkli en öÄŸretici yolculuÄŸuna çıkmış olmaz mıyız? Belki de içinde bulunduÄŸumuz pandemi sürecinde bunu bolca yaÅŸadık. Kendi içimizde yolculuÄŸa çıktık, Mevlana’nın dediÄŸi gibi durduk, düÅŸündük ve içimizde ki BEN’i ararken kendimizden kendimize sefer eyledik. “Albi’de gezdi, gördü ve tanıştı. Vardı Dünya’da Albi gibileri” derken hem kendine hem sevdiklerine zaman tanıdı, yolculuÄŸun sonunda yalnız hissetmedi kendini ve farklı olmayı, olunabileceÄŸini gösterip bu durumu içselleÅŸtirmelerini saÄŸladı.

Sevgili annerehberi okuyucuları “beÅŸ parmağın beÅŸi bir olmaz” demiÅŸ atalarımız.  Albi kardeÅŸlerinden farklıydı ama farklılıklar onları büyük bir uyum ve ahenkle bir araya getiren bir ÅŸarkının notaları gibiydi.

Farklı olanı sevelim ve saygı duyalım.  

Sevgiler.

Yazar Hakkında

/images/isik-sarac.jpeg

Işık Saraç

Yazar

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap